Mednarodna Centrala prostovoljstva
Loško odskočišče v Evropo, evropsko doskočišče v Loko

Lokacija

Frankovo naselje 68, Škofja Loka

Odpiralni čas

vsak delavnik od 12. do 16. ure (sestanek po predhodnem dogovoru)

Kontakt

040 379 983, international@familija.eu

Kaj je mednarodna Centrala prostovoljstva ?

Mednarodna Centrala prostovoljstva je informacijska točka, ki nudi vso potrebno podporo mladim, ki si želijo nabirati neformalna znanja in ostale dragocene življenjske izkušnje v mednarodnem okolju.

Obenem smo že od leta 2012 gostiteljska organizacija, razvili smo projekt, ki je postal primer dobre prakse »Kids in Action«. Ta povezuje raznolike organizacije s področja vzgoje, izobraževanja in socialnega varstva ter vsako leto gosti od 4 do 8 prostovoljcev iz tujine, v svoje aktivnosti pa vključuje tudi lokalne prostovoljce.

Poslanstvo mednarodne Centrale prostovoljstva je promocija evropskih programov mobilnosti za mlade (Evropska solidarnostna enota, Erasmus+) in njihova integracija v lokalno skupnost.

Mladim in mladinskim delavcem iz Škofje Loke in širše okolice želimo neposredno približati mednarodne učne aktivnosti, ki jih ponujajo mednarodni prostovoljski projekti, mladinske izmenjave, mobilnosti mladinskih delavcev, solidarnostni projekti, ter jih spodbuditi k vključevanju. V tej luči se povezujemo tudi z ostalimi lokalnimi organizacijami, ki se ukvarjajo z mladinskim delom na lokalni ravni, ter jih vzpodbujamo k povezovanju na mednarodni ravni.

Poglej naš video!

Predstavitveni video o prostovoljskem projektu, ki smo ga naredili skupaj z našimi udeleženci programa, ki prihajajo iz različnih delov Evrope.

Kids in Action 11 infopack –  brošura

Poglejte našo publikacijo, kjer so zbrane vse informacije in si jo prenesite.

Download .PDF

Potek vključitve v mednarodni prostovoljski projekt

1. Uvodni razgovor
Dogovoriš se za sestanek z vodjo mednarodne Centrale prostovoljstva. Na razgovoru predstaviš svoje interese, oblikuješ učne cilje in izveš, kakšen je potek projektov, na kaj je treba biti pozoren med izborom, kaj je treba urediti pred prihodom, kako dolgo traja projekt ter vse ostalo, kar te v zvezi s tem zanima.

2. Vzpostavitev mednarodnega profila
Na spletni strani Evropske solidarnostne enote (https://europa.eu/youth/solidarity_sl )ustvariš svoj profil, v katerem izpostaviš svoje podatke, izkušnje, interese in motivacijo.

3. Izbor ustreznega projekta
Na Evropskem mladinskem portalu (https://europa.eu/youth/home_en) izbereš projekt, usklajen s tvojimi cilji in pričakovanji.

4. Prijava in odhod
Ko si prepričan v svoj izbor, se na projekt prijaviš. Če izpolnjuješ ne le svoja, ampak tudi pričakovanja gostiteljske organizacije, te čaka uvodni razgovor na daljavo z njenim predstavnikom. Razgovor pomeni priložnost zate, da se osebno predstaviš, poudariš svojo motivacijo ter izveš vse, kar te zanima, ter za sogovornika, da te bolje spozna in razloži več o projektu. Na podlagi skupnega interesa se vključiš v proces odhoda na projekt.

5. Naše spremljanje med potekom in po vrnitvi
Tudi ko si v tujini, ostaneš z nami v rednem stiku, po vrnitvi izpolniš potrebno dokumentacijo in opraviš zaključni pogovor z vodjo mednarodne Centrale prostovoljstva.

Kaj pravijo naši udeleženci?

image

MOVIT mid-term trainings

Europe Solidarity Corps volunteers have the opportunity to participate in on-arrival and mid-term trainings organized by the Slovenian national agency MOVIT. Our volunteer Ester is sharing her impressions about the…
image

Alberto

Hello, everyone! I'm really happy to have made the decision of doing a one year experience abroad and experimenting how living in a foreign country, far away from home, speaking…
image

Marina

Hey everyone! I never imagined that moving to another country would change my life so much. I come from a large, overpopulated city, Athens, Greece, which was stressful for me…
image

Ester

Hello, hello!! I have been told I have to explain why I moved to Slovenia and why I am doing such project here… Well, let’s start! I am currently living…
image

Marketa

Hi, my name is Marketa and I am currently living in Škofja Loka, Slovenia as part of a volunteer project through the ESC. I joined the project because I wanted…

Nekaj fotografij našega vsakdana

Naši mentorji in vodstvo

Nejc

vodja mednarodne Centrale prostovoljstva

NEJC NOVAK

Delovanje Familije finančno podpirajo:
Evropska unija, I feel Slovenia, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za javno upravo, Urad za mladino, Movit, Evropska solidarnostna enota, Evropski socialni sklad, Občina Škofja Loka, Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje